ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ JACQUES DERRIDA

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ

JACQUES DERRIDA

24-26.01.2013

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ  || ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, διοργανώνει συνέδριο με αντικείμενο την ηθική και πολιτική σκέψη του Ζακ Ντερριντά, από Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013 έως Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 στο Αμφιθέατρο «Αργυριάδη» (Νέο Αμφιθέατρο) του Κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν 40 ομιλητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία (φιλοσοφία, πολιτική θεωρία, ψυχανάλυση, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, κ.λπ), καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεματικών που άπτονται της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας του Ζακ Ντερριντά όπως, δημοκρατία, δίκαιο, φιλοξενία, δώρο, συγχώρεση, δικαιοσύνη, απόφαση, ευθύνη, ηθική και ζώα, κ.λπ.

Την Παρασκευή 25/1, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 19.00-22.00, οργανώνονται δύο στρογγυλές τράπεζες με θέμα «Σκεπτόμενοι την κρίση μέσω του Ζακ Ντερριντά», στις οποίες θα συμμετέχουν τέσσερις επιφανείς γάλλοι φιλόσοφοι, ο Michel Deguy, ποιητής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris 8, ο Marc Crepon, δ/ντής του Τμήματος Φιλοσοφίας της École Normale Supérieure, Charles Ramond, καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris 8 και ο PierreYves Quiviger, καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Νίκαιας. Οι παρεμβάσεις των γάλλων προσκεκλημένων θα σχολιαστούν από δύο Έλληνες φιλοσόφους. Οι καθηγητές Michel Deguy, Marc Crepon και Charles Ramond θα μιλήσουν επίσης το πρωί του Σαββάτου στο Κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και για τις δύο εκδηλώσεις θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση.

Το συνέδριο θα πλαισιωθεί από προβολή του ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Τα μονοπάτια της σκέψης: Jacques Derrida» καθώς και από παράλληλη δράση της καλλιτέχνιδας Γεωργίας Σαγρή σε επιμέλεια Σωζήτας Γκουντούνα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη ενώ το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι αναρτημένο στη δ/νση: http://www.ppp.uoa.gr/

Πληροφορίες:

Γεράσιμος Κακολύρης

Λέκτορας φιλοσοφίας,

gkakoliris@ppp.uoa.gr

210-3468701

6975728732

 

Advertisements

One response to “ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ JACQUES DERRIDA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s